keskiviikko 26. maaliskuuta 2008

Piirakkapäivä


Olipa ihana yllätys! Blogini kävijälaskuri on kuin varkain raksuttanut jo pitkälti yli tuhannen. Kiitos kaikille kävijöille, ja toivottavasti vierailette toistekin. Ihan tuon tuhannen kävijän rajan rikkoutumisen kunniaksi päätin leipoa. No, okei, aioin joka tapauksessa leipoa tällä viikolla...
Tämä on taas uhkarohkeita kokeiluja, mutta onnistui. Olkaa hyvät:  Rahka-omenapiirakka Edinan tapaan.


Pohja on ihan tavallinen murotaikinapohja.

100 g     voita
3/4 dl     sokeria
1     muna
2  1/2 dl     vehnäjauhoja
1 tl     leivinjauhetta


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin sekoittaen. Lisää jauhoseos ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
Taputtele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte:
250g     rahkaa
1/2 dl     sokeria
1     muna
1 tl      vaniljasokeria
150 g     valkosuklaata rouhittuna

Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi.

Löysin lähikaupasta tällaisia omenalastuja:


Näissä ei ole mitään säilöntä- tai lisäaineita. Vain kuivattua omenaa, ja tässä minun käyttämässäni tapauksessa, kanelia.
Levitin näitä piirakkataikinalle, ja sitten rahkaseos päälle.
Vielä paahdoin paistinpannulla n. puoli pussillista mantelilastuja, ja levitin ne kaiken päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 25 min.

Todella herkullista!  Jopa yleensä niin epäluuloinen kuopukseni uskalsi syödä palan, ja tykkäsi....



maanantai 24. maaliskuuta 2008

Pääsiäisruokia



Meillä mieskin tykkää kokata, ja koska hän on kalamies, jätän mielelläni kalaruokien teon hänen huolekseen.
Pitkäperjantaina meillä syötiin Siikaa minttukastikkeessa:


Lapset eivät tykkää kalasta, mutta he viettivätkin koko pääsiäisajan isänsä luona...
Minä lupasin olla sitten keittiövuorossa maanantaina, viikonloppuna kun oltiin reissussa ja syötiin ravintoloissa.
Maanantaina sitten, reissusta rähjääntyneenä ei olisi huvittanut ryhtyä mihinkään, mutta kun vatsa kurni, oli pakko vaan ruveta hommiin.
Alkukeitoksi tarjosin ihan tölkistä yhtä suosikkiani; Valion Viola tomaatti-vuohenjuustokeittoa:


Ja koska pääsiäistä vietetään, niin pääruuan piti olla lammasta. Meillä oli karitsan paistia, sellaiset annospalat valmiissa marinadissa. Ruskistin ne kevyesti paistinpannulla. Sitten laitoin savipadan pohjalle vihanneksia (porkkanaa, kukkakaalia ja parsakaalia). Paistin palat päälle, ja vedin vielä kumpaankin paistin palaan pari viiltoa joihin työnsin valkosipulinkynnet. Lisää vihanneksia, valkosipulia, pippuria, laakerinlehtiä, mintun lehtiä, aurinkokuivattuja tomaatteja ja pari desiä kirsikkaviiniä. Vaistonvaraisesti lisättynä, mitään en mitannut vaan laitoin fiiliksellä. Puolitoista tuntia 150 asteisessa uunissa.
Keitin perunat, ja tein vielä sinihomejuustokastikkeen, vaikka se ei olisi ollut välttämätöntä.
Maku oli kyllä aivan taivaallinen! Kyllä kulinaristina on kiva olla!


Karitsanpaisti on vähän piilossa tuon sinihomejuustokastikkeen alla. Nuo punaruskeat möykyt ovat aurinkokuivattua tomaattia. Sopii muuten erinomaisesti lampaanlihan kanssa.

tiistai 18. maaliskuuta 2008

Ressu-kakku pikkuveljelle



Nuorin veljeni täyttää huomenna 21. Hän sanoi, ettei juhli, mutta halusi viedä kakun työpaikalleen, ja tilasi sen sitten minulta. Toiveena oli, että kakku olisi mahdollisimman iso (hoitajat ovat kuulemma persoja makealle...), muita toiveita oli: mahdollisimman suklainen, ja täytteeksi persikkarahkaa. Tällainen siitä tuli:

Veljeni on taitava kitaristi, ja siltä pohjalta kehittelin tuon koriste-idean.

POHJA (3x)

300g     voita
6     munaa
4 dl     sokeria
5 dl     vehnäjauhoja

Vuoraa 30 x 40 cm:n uunipelti leivinpaperilla. Sulata ja jäähdytä rasva. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot munavaahtoon. Lisää jäähtynyt rasva. Kaada taikina uunipellille ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi. Paista 175 asteessa noin 20 min. Anna kakkupohjan seistä uunipannulla 5-10 min ennen kuin siirrät sen ritilälle.
Tein siis näitä pohjia kolme. Yhden tein suklaaversiona, eli korvasin 1/2 dl jauhoja 3 rkl:lla kaakaojauhetta. Tämä suklainen levy on kakussa keskimmäisenä, joten kun kakku leikataan, se on raidallinen.
Pohjan ohje on Kotileipurin Lämpimäiset - keräilykorttisarjasta, ja on tarkoitettu Petits Fours-leivosten tekoon. Sopii kuitenkin myös loistavasti kakkupohjaksi.

Täytteenä siis molemmissa väleissä persikkarahkaa. Kostutus persikkamehulla. Päällinen on tummaa suklaata. Olisin halunnut tasaisemman, mutta kun kakku oli kylmä, suklaa kovettui niin nopeasti etten ehtinyt saada tuon tasaisempaa. Onneksi huomio kai kiinnittyy enemmän tuohon kuvaan. Se on pursotettu valkoisella Block-suklaalla. Reunoilla koripunos-pursotusta.

Huomenna toivottavasti kuulen mitä mieltä maistajat olivat....


maanantai 10. maaliskuuta 2008

Meinasi unohtua.... tämäkin tehtiin naistenpäivänä





Mies oli hukannut piponsa, ja uhkasi lähteä pipokauppaan... Johon minä tietysti kysyin, eikö minun tekemäni kelpaisi. Tämä tosiaan virkattiin naistenpäivän aamuna, aikaa meni alle kaksi tuntia. Lankana on sininen ja harmaa 7-veljestä lanka rinnakkain (virkattu siis kaksinkertaisesta langasta).

lauantai 8. maaliskuuta 2008

Hyvää Naistenpäivää!




Naistenpäivän kunniaksi tein tällaisia leivoksia. Kokeilin samalla juuri saamiani silikonisia leivosmuotteja jotka tilasin UllanUnelmasta. Halusin kirsikkaa. Olisin halunnut tehdä tuon ruusun kirsikkalikööristä, mutta Alkossa ei ollut sellaista, joten ostin väkevää kirsikkaviiniä. Laimensin sitä vähän rypälemehulla ja hyydytin muotteihin. Sitten tein moussen Flora Vispistä, tuorejuustosta ja kirsikkaviinistä. Mousse liköörihyytelön päälle ja lisää hyydytystä. Ei meinannut hyytelö millään irrota ehjänä, ja kun laitoin hetkeksi lämpimään veteen kastetun pyyhkeen muotin päälle, kiille suli liikaa, ja kauniit kukan muodot hävisivät.  :-(
Pohjaksi tein kaksi suklaakääretorttupohjaa, joiden väliin sivelin purkillisen mustikkamarmeladia. Otin pyöreällä muotilla levystä paloja ja laitoin leivosvuokiin. Hyytelökakkuset päälle ja sokericremeä ympärille. Kuva vääristää tuota väriä, creme on oikeasti tuon kehyksen väristä, eli juuri sitä mitä halusinkin, kukan, ja lehtiä ympärille. Maku oli aivan ihana, vaikka itse sanonkin. Kaksi lempimakuani, kirsikka ja suklaa maistuivat ihanasti. Näillä kelpaa juhlistaa naistenpäivää!



tiistai 4. maaliskuuta 2008

Flunssanparannuskeitto


Se sai minut taas. Flunssa. Kun yhdestä pääsee niin toinen iskee. Kolmas jo tänä vuonna.
Ja mikään ei ole niin hyvä flunssalääke, kuin kanakeitto. Siispä tuumasta toimeen....
Tässä mausteinen ja herkullinen Kana-Parsakeitto  Edinan tapaan.



OHJE:

1 1/2 l     vettä
3     kanaliemikuutiota
1 kg     hunajamarinoituja broilerin filesuikaleita
450 g     parsakaalia
1 nippu kevätsipuleita
3 rkl     tuoretta inkivääriä raastettuna
3 tl     kurkumaa
2 tl     currya
2 rkl     chilikastiketta
4 dl (1 tlk)     kookosmaitoa
100 g     Pikkusisko valkosipulijuustoa
250 g     riisinuudeleita
oliiviöljyä


Laita vesi kuumenemaan. Pilko kevätsipulit pieniksi paloiksi. Kuori inkivääri ja raasta se.
Paista filesuikaleet oliiviöljyssä ja lisää paistamisen loppuvaiheessa kevätsipulisilppu. Kun vesi kiehuu, lisää liemikuutiot, ja kun ne ovat sulaneet, parsakaalin palat. Anna kiehua n. 5 min.
Lisää keittoon liha-sipuliseos, raastettu inkivääri, mausteet, kookosmaito, sekä valkosipulijuusto pieninä paloina. Kuumenna, älä keitä. Ota kattila liedeltä. Murskaa nuudelit pieniksi ja sekoita keittoon. Anna hautua vielä n. 5 min.

Nautinnollista keittohetkeä!